Elke gastouder moet een geldige VOG in haar bezit hebben. Indien de opvang bij de gastouder in huis plaatsvindt moet ook van alle volwassen huisgenoten een VOG aanwezig zijn. Welkom-Kind bewaard een kopie van alle VOG’s in de administratie. Om een VOG te verkrijgen kun je een verzoek bij ons indienen. Wij bereiden dan de aanvraag voor en daarna ontvang je van de Dienst Justis een email aan de hand waarvan je de VOG via internet kunt aanvragen.

Zelf heb je daarvoor je BSN nummer, DigiD inloggegevens en een rekening bij een bank die iDeal ondersteund (dat zijn de meeste banken in Nederland). De kosten voor een digitale aanvraag bedragen € 24,55 per VOG. Dat is € 5 goedkoper dan een aanvraag op papier en het scheelt een bezoekje aan het gemeentehuis.

Als je liever de VOG aanvraagt op papier dan kan dat natuurlijk ook. Je ontvangt dan van Welkom-Kind een ingevuld en ondertekend formulier per post of per email. Daarna moet het worden ingeleverd bij de gemeente waar je staat ingeschreven. De persoon die de VOG aanvraagt, moet het formulier persoonlijk bij de gemeente inleveren en een legitimatiebewijs kunnen tonen. Een VOG kost € 30,05.

Je kunt als gastouder de kosten voor het aanvragen van een VOG aftrekken van de belasting. Een VOG mag niet ouder zijn dan 3 maanden op het moment dat de gastouderregistratie in het Landelijk Register wordt aangevraagd.